Warzywna galareta

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki...
/ 02.09.2007 11:08

Składniki
3 pomidory,
3 rzodkiewki,
3 jajka ugotowane na twardo,
80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola),
odrobina oleju,
5 łyżeczek żelatyny,
250 g majonezu,
2 łyżki soku cytrynowego,
pieprz, sól, szczypta cukru,
rzeżucha do przybrania

Sposób przygotowania
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić. Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski.