Przygotowanie ok. 30 min (+ chłodzenie)
Porcja ok. 370 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 3 średnie cukinie (po ok. 30 dag)
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 5–6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 3–4 ząbki czosnku
- 50 dag dobrze odciśniętego tłustego lub półtłustego twarogu
- 30 dag sera typu feta
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cukinie umyj, odetnij końce. Dwie cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, gotuj 3 min w osolonej wodzie, przelej zimną wodą, osącz. Formę keksową wyłóż folią spożywczą i paskami cukinii, tak by wystawały ponad boki formy.
- Cebulę obierz, posiekaj. Trzecią cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z cebulą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Ostudź.
- Twaróg zmiksuj z fetą. Dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, odrzuć pestki. Suszone pomidory pokrój na paski. Do masy serowej dodaj świeże i suszone pomidory oraz cukinię z cebulą. Wymieszaj i włóż do formy. Ugnieć łyżką, przykryj wystającymi plastrami cukinii i folią. Obciąż deseczką i chłodź kilka godzin. Wyłóż na półmisek, zdejmij folię, pokrój w plastry.