krewetki2.jpg fot. serwis prasowy

Tempura z krewetek

W towarzystwie zielonej herbaty
/ 28.01.2010 09:33
krewetki2.jpg fot. serwis prasowy

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 20 min.

Składniki:
- krewetki duże 20 szt
- Irving Oriental Gardens z Płatkami Kwiatów Jaśminu i Pomarańczy – 2 piramidki
- panierka do tempury 200g
- olej do smażenia
- jogurt naturalny 150ml
- imbir mielony - 1 łyżeczka
- olej sezamowy 2 łyżeczki
- 1 cytryna
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

1. 2 saszetki herbaty zaparzyć w 200ml wody, wystudzić. Do wywaru dodać panierkę do tempury delikatnie wymieszać.

2. Krewetki posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zanurzać w cieście, a następnie smażyć na głębokim oleju.

3. Na sos: jogurt wymieszać z imbirem, olejem sezamowym, doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.

4. Podawać z sosem sezamowo-imbirowym.

Kulinarne inspiracje - forum >>