Tatar z tuńczyka z borowikami fot. Fotolia

Tatar z tuńczyka z borowikami

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"
/ 19.09.2013 09:28
Tatar z tuńczyka z borowikami fot. Fotolia

Składniki:

  • 40 dkg surowego tuńczyka
  • 4 posiekane szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka posiekanych kaparów
  • 50 ml wódki
  • 5 ugotowanych jajek przepiórczych
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne do smaku
  • 10 dkg marynowanych/suszonych borowików z dodatkiem łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki marynowanego posiekanego imbiru
  • 1/2 sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry

Sos:

  • łyżeczka majonezu light
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka chrzanu wasabi
  • 1/2 łyżeczki marynowanego posiekanego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • łyżeczka prażonych ziaren sezamu

Sposób wykonania:


  1. Filet z tuńczyka posiekać w drobną kostkę.
  2. Posiekane szalotki i kapary wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodać tuńczyka i odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, schłodzić.
  4. Tatar z tuńczyka podawać z sosem wasabi, sosem sojowym, połówkami jajek przepiórczych oraz marynowanymi borowikami w miodowym sosie.