Tatar z młodych warzyw i koziego sera

Warzywny tatar jest finezyjną potrawą przeznaczoną nie tylko dla jaroszy. Połączenie marchewki, buraczków i groszku może stworzyć danie wykwintne i niezwykłe, a przy tym smaczne. Wystarczą świeże warzywa i odrobina wyobraźni.
/ 25.02.2013 09:51

Składniki na tatar:

Warzywa:

  • 160 g młodej marchewki
  • 160 g młodych buraczków
  • 160 g młodej cukinii
  • 120 g groszku cukrowego
  • 120 g szalotki
  • koper włoski mini  
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 80 g miękkiego sera koziego
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czarnuszki
  • 4 g agaru

Składniki na sos:

  • 60 g miodu rzepakowego
  • 100 g papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka musztardy gorczycowej
  • łyżka soku z natki pietruszki
  • 60 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Sklarować masło i połączyć z olejem. Marchewki i buraczki delikatnie obrać. Wszystkie warzywa polać mieszanką masła i oleju, zapakować każde z osobna do woreczków i zamknąć próżniowo. Gotować w temperaturze 85°C 1,5 godz. Gdy warzywa będą al dente, zahartować je w zimnej wodzie i pokroić w drobną kostkę (brunoise).
  • Podgrzewać mleko z drobno z roztartym czosnkiem, czarnuszką i kozim serem na małym ogniu ok. 15 min, aż ser się rozpuści, przetrzeć i dodać agar. Powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną  folią spożywczą na grubość 2 mm i schłodzić.
  • Przygotować sos: umytą paprykę piec przez 12 min w temperaturze 185°C, schłodzić w torebce papierowej i obrać ze skóry. Pokroić w bardzo drobną kostkę (cisele). Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami sosu, na końcu dodając olej i przyprawy.
  • Warzywa układać warstwami na przemian z masą serową.
  • Polać delikatnie sosem.

Autor przepisu: Grzegorz Labuda

Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/25.02.2013 15:35
Wygląda ciekawie, ale chyba bym nie była w stanie ułożyć składniki tak ładnie.