Szparagi wykwintne

Z szynką parmeńską i przepiórczym jajem będą wykwintną przekąską na weselnym przyjęciu.
Składniki:
- kilka szparagów białych i zielonych
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- jajo przepiórcze
= marchew, oliwa do smażenia
- łyżka masła
- kilka płatków parmezanu
- wstążka pora
- koperek, sól, pieprz

Obrane szparagi ugotować we wrzącej osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Ugotowane szparagi owinąć szynką parmeńską. Przysmażyć na oliwie z masłem i plastrami czosnku. Wyjąć, a na tym samym tłuszczu usmażyć jajko. Pokrojoną w cienkie paski marchew związaną wstążką z pora ugotować w małej ilości wody z masłem. Ułożone na talerzu szparagi, marchew i jajko sadzone polać przyrumienionym masłem, posypać koprem, parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

Gotował: Karol Okrasa w hotelu Bristol
Zdjęcia: Bogdan Biały
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)