Pyszny szczupak faszerowany

Rybę można też podawać w galarecie
/ 30.05.2019 09:00

Składniki:
- 70 dag filetów z ryby
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cebule
- jajko
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz


Sposób wykonania:
1. Filety umyć, osuszyć. Obraną włoszczyznę, ziele angielskie i pieprz zalać wodą i ugotować wywar, przecedzić.

2. Mięso ryby zemleć w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem do pasztetów razem z namoczoną w mleku i odciśnięta bułeczką oraz obraną, posiekaną i zeszkloną na maśle cebulą.



3. Do masy rybnej dodać jajko, masło i przyprawy. Wyrobić gładka masę, uformować z niej wałek, zawinąć w lnianą ściereczkę. Ułożyć w płaskim garnku, zalać warzywnym wywarem. gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Ostudzić. Wyjąc z wywaru. Odwinąć ze ściereczki. Pokroić na porcje.

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)