Surówka z białej kapusty

Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, cebulę kroimy w drobna kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Składniki

 

  • Surówka z białej kapusty

    pół główki surowej białej kapusty
  • marchewka
  • papryka zielona
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, cukier
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy (oliwa z oliwek zmienia smak surówki)

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, cebulę i paprykę kroimy w drobna kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy razem, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła.

Przygotowanie sosu: 3-4 łyżki oleju mieszamy z niewielką ilością soli, pieprzu i cukru, sok z cytryny. Polewamy surówkę, posypujemy koperkiem. Odstawiamy na kilka minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)