Spring rolls z chrupiącymi warzywami

Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku wedle uznania
/ 04.06.2013 05:23

Składniki

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 awokado
  • 3 pomidory bez skóry
  • 2 ogórki
  • 2 oczyszczone zielone papryki
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sos:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 1 łyżka posiekanego, marynowanego imbiru
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 100 g kiełków rzodkiewki

Spring rolls z chrupiącymi warzywami

Sposób przygotowania

Papier ryżowy namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w duże słupki i ułożyć razem z sałatami na papierze ryżowym. Całość skropić lekko olejem sezamowym i zawinąć formując rulon. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku wedle uznania. Przed podaniem spring rolls’y pokroić na porcje, skropić przygotowanym wcześniej sosem, posypać prażonymi ziarnami sezamu i udekorować pozostałymi sałatami