Sosy do grilla - 3 przepisy

Domowe sosy do grilla uświetnią przyjęcie pod chmurką, zapewniając odpowiednią oprawę dla grillowanych mięs. Sprawdź nasze przepisy!
/ 29.05.2013 10:26

Co prawda sklepowe półki aż uginają się pod sosami do potraw z grilla, ale mimo różnic w składzie wszystkie smakują podobnie. Na ich niekorzyść przemawia dodatek zagęstników, wzmacniaczy smaku i aromatów. Taki sos ma zwykle nieco „sztuczny” smak, który, zamiast nadać charakter przysmakom z grilla, zmienia je w „barowe” potrawy.

Przygotowanie domowego sosu do grilla to żadna sztuka, zajmie ci kilka chwil i przyniesie doskonałe efekty. Proponujemy 3 przepisy na doskonałe uniwersalne sosy do grilla. Zachęcamy też do ekperymentów  – jako bazy możesz użyć np. jogurtu, majonezu, kremówki lub łagodnej musztardy i wzbogać je warzywami oraz ulubionymi przyprawami.

Wypróbuj!

Smakowitym dodatkiem do mięs i ryb z grilla są orzeźwiające sosy na bazie gęstego jogurtu ze startym ogórkiem, solą, pieprzem i posiekaną miętą lub  melisą!


Zobacz trzy przepisy na sosy do dań z grilla!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/04.07.2016 23:12
a ja uwielbiam tzatziki na bazie jogurtu greckiego albo serka lekkiego Bieluch. Starty zielony ogórek, czisnek, odrobina suszonej mięty, sól mieszamy z jogurtem lub serkiem i voila :)