Sos serowy

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając, aż sos zgęstnieje...
/ 03.07.2007 23:28

Składniki

  • 30 g masła

  • 80 g mąki
  • 250 g gorącego mleka
  • 4 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki tartego ementalera
  • 2 tyłki tartego gruyera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Pogotować ok. 3 min. dodać sól i pieprz, a następnie utarte sery, wymieszać. Jeżeli przygotowanego sosu nie zużyjemy od razu, należy na wierzch nalać roztopionego masła aby się wytworzył twardy kożuch.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/08.09.2013 19:28
2 tyłki tartego gruyera?