Sos musztardowy z winną nutą

Sos musztardowy z winną nutą fot. STOCKFOOD/FREE
Przed dodaniem bulionu sos warto wymieszać z niewielką ilością białego wytrawnego wina. Nabierze wtedy ciekawszego, wyrazistego smaku.
/ 18.10.2010 10:00
Sos musztardowy z winną nutą fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: ok. 20 min

Składniki:

- po łyżce mąki i masła
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki musztardy
- 50 ml śmietanki
- maggi
- 1 żółtko
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, przesmaż ją, mieszając.

2. Rozprowadź zimnym bulionem, mieszając, zagotuj. Podgrzewaj do zgęstnienia.

3. Śmietankę połącz z musztardą, wlej do sosu, podgrzej, dopraw, zaciągnij żółtkiem.

4. Podawaj do pieczonych mięs, kotletów, dziczyzny, ryb, kiełbasy na ciepło.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA