POLECAMY

Sos boloński

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 25 dag pomidorów
  • 4 łyżki oleju
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 listki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat.

Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Wlać wino i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z makaronem (najlepiej spaghetti) posypując startym parmezanem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/7 lat temu
Sos zaiste wyśmienity (chociaż bez selera). Jedna uwaga: marchewkę można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, co zaoszczędzi czasu i żmudnej pracy
/7 lat temu
ja zrobiłam bez dodatku wina i też wyszło pyszne :) pozdrawiam
/7 lat temu
ja tez nie daje wina do sosu ale zawsze wlewam pol szklanki i jakos cala butla lub dwie do obiadu schodzą!!! :)
POKAŻ KOMENTARZE (3)