Sos beszamelowy

Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować.
/ 28.09.2006 08:53

Składniki

  •  

    szklanka rosołu
  • szklanka śmietany
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 dag sera tartego (ementaler, tylżycki, parmezan)
  • 1-2 żółtka
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania

Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/18.06.2007 21:24
Ja robię beszamel zupełnie inaczej. Topię masło, rozprowadzam w nim mąkę, potem dodaje ciepłe mleko, energicznie mieszając, by nie tworzyły sie grudki. Stopniowo dodaję mleka, az do uzyskania jednolitego sosu, cały czas mieszając. Przyprawiam solą, odrobina pieprzu i tartą gałką muszkatułową. Na koniec parmezan. Nigdy nie słyszałam o jajku i rosole w beszamelu.O cytrynie też nie.
/30.04.2008 19:21
I właśnie to jest beszamel, a w żadnym wypadku sos z rosołu i śmietany! Beszamel robi się z masła, mąki i mleka, jako przyprawy sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa (sos podstawowy). Później można dodać np. rzeczonego parmezanu czy keczupu, żeby go wzbogacić, ale już wersja podstawowa jest świetna (np. do zapiekania). Ważne, by sos był jedwabiście gładki, dlatego do mieszania przydaje się trzepaczka.
/02.12.2011 17:03
POLECAM KSIĄŻKĘ "KUCHNIA POLSKA" POD REDAKCJĄ JESZCZE WTEDY DR STANISŁAWA BERGERA OBECNIE PAN PROF. I JAK NAJBARDZIEJ JEST MOWA O JAJKU
POKAŻ KOMENTARZE (2)