Przygotowanie łącznie – 45 min
Gotowanie łącznie – 2 godz.
Kalorie 320 kcal/100 g produktu
Przepis na 6 słoików (po 1/4 l):
- 1,2 kg węgierek
- 1,5 kg cukru
- 20 dag orzechów włoskich w połówkach
- po 3–4 suszone morele i figi
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- laska cynamonu
- 5–6 goździków
- 1–2 gwiazdki anyżku
Sposób wykonania węgierek z bakaliami:
- Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Suszone owoce posiekaj, wymieszaj ze skórką pomarańczową. Śliwki umyj, osusz lekko ściereczką, przekrój do połowy, nie przecinając jednak do końca i usuń pestki. Na miejsce pestek włóż po 1/4 łyżeczki mieszanki suszonych owoców i po połówce uprażonego na suchej patelni orzecha. Obwiąż śliwki nicią kuchenną albo cienką żyłką, aby się później nie rozpadły.
- Zagotuj syrop z 2 szklanek wody, 1 kg cukru i przypraw korzennych. Ciepłym syropem zalej śliwki, odstaw pod przykryciem na 24 godziny. Drugiego dnia zlej syrop znad śliwek do płaskiego szerokiego rondla i dodaj resztę cukru (1/2 kg). Syrop zagotuj, odszumuj i do gorącego włóż śliwki. Doprowadź powoli do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia, odstaw na 24 godziny. Trzeciego dnia zlej ponownie syrop znad śliwek i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie włóż do niego śliwki i doprowadź do wrzenia jeszcze trzykrotnie, za każdym razem zdejmując z ognia i odstawiając do ostudzenia. Śliwki włóż do przygotowanych wyparzonych słoików, zalej syropem i zamknij.