Śledziowa przystawka na pieczywie

Przed podaniem przystawkę polej sosem z posiekanych grzybów, musztardy i miodu.
/ 28.11.2007 15:53
Składniki:
- 30 dag filetów ze śledzia
- półł strąka marynowanej papryki
- 2 ogórki konserwowe
- kilka marynowanych grzybków
- dymka
- cytryna
- 2 łyżeczki keczupu
- pieprz
- 4 kromki razowca
- masło

Filety śledziowe opłukać, następnie zalać zimną wodą, odstawić na 1-2 godziny, żeby wypłukać z nich nadmiar soli. Filety, paprykę, ogórki i grzybki dokładnie osączyć, pokroić w niewielką kostkę. Dymkę opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Rozdrobnione składniki wymieszać z keczupem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem (najlepiej ziołowym). Z każdej kromki pieczywa szklanką wycisnąć krążek. Zrumienić go na patelni z masłem, ostudzić. Miseczki wyłożyć folią, tak aby wystawała poza krawędź naczynia. Każdą z nich napełnić sałatką. Ubić łyżką, schłodzić. Przed podaniem przykryć krążkiem pieczywa, wyjąć na talerzyk odwracając, zdjąć folię.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/29.11.2007 16:59
Takie proste danie a jakie wykwintne.Liczy sie pomysl i fantazja!POLECAM NA WIGILIE 2007.A JAKIE ZDROWE?!SPRAWDZCIE SAMI!