Śledzie w pomidorach fot. Fotolia

Śledzie w pomidorach - przepis

Z suszonymi morelami i rodzynkami. Idealne na Wigilię lub spotkanie towarzyskie.
/ 29.05.2019 09:52
Śledzie w pomidorach fot. Fotolia

Przygotowanie: 4,5 godz.

Przepis na 6 porcji:

  • 6 filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 10 dag moreli suszonych
  • 5 dag rodzynek
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • szczypta soli, cukru i pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, mocz 4 godz. Co godzinę zmieniaj wodę na świeżą. Śledzie dobrze osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Cebule obierz, pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i lekko zeszklij, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej do niej przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 15 minut, dodaj rodzynki i pokrojone morele. Duś kolejne 5 minut.
  3. Sos przestudź. Wymieszaj dokładnie z wymoczonymi śledziami i odstaw do lodówki pod przykryciem na 2 dni.

Świąteczne smakołyki - forum >>