Śledź po kaszubsku

Kaszuby i Pomorze słyną z wszelakiego rodzaju ryb z jezior i morza. Dlatego wiele rybnych dań znajdziemy w tych rejonach także na świątecznym stole.
/ 06.06.2019 17:19

Składniki:
- 1 kg małych niesolonych śledzi
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego i ostrej papryki
- 1 szklanka oleju
- 1 cebula

Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- po 1 łyżce soli i cukru
- po 5 ziaren pieprzu  i  ziela angielskiego
- 2 liście laurowe

Sposób wykonania:
Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i zdjąć skórę, z każdego zrobić po 2 fileciki. Połączyć składniki zalewy, wymieszać, zalać filety, tak aby zalewa je pokryła, odstawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać. Gdy zbieleją, wyjąć, oprószyć solą, pieprzem i papryką, zwinąć w ruloniki, ułożyć ścisło w salaterce. Posypać posiekaną cebulą, zalać olejem, pozostawić do następnego dnia w chłodnym  miejscu.