Sałatka z zielonego groszku i pieczarek


Składniki
1 puszka zielonego groszku,
7-8 małych pieczarek,
1 duże,
winne jabłko z czerwoną skórką,
sok z połowy cytryny,
20 dkg ostrego żółtego sera,
2 kopiaste łyżki rodzynek,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
pół szklanki majonezu,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
łyżeczka musztardy francuskiej.

Sposób przygotowania
Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)