Sałatka z sosem koperkowym

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidory umyć, 3 pokroić na cząstki, oprószyć solą, odstawić na 30 minut.
/ 17.10.2006 11:55

Składniki

  •  

    główka sałaty
  • 4 pomidory
  • 6 młodych ugotowanych ziemniaków
  • 2-3 dymki
  • zielona papryka
  • pęczek koperku
  • kilka czarnych oliwek
  • mała puszka tuńczyka w oleju
  • kilka filetów anchois
  • 4 jajka na twardo
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
  • 9 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidory umyć, 3 pokroić na cząstki, oprószyć solą, odstawić na 30 minut.

Koperek umyć, posiekać. Połowę zalać octem winnym. Odstawić na 30 minut.

Następnie przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pozostały koperek. Wymieszać.

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Sałatę umyć, pokroić. Dymki i ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Tuńczyka podzielić na kawałki. Pomidory osączyć, przełożyć do salaterki. Dodać paprykę, ziemniaki, dymkę, sałatę, wymieszać.

Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałatce wraz z anchois, oliwkami, tuńczykiem o ozdobnie pociętym pomidorem. Polać sosem.