POLECAMY

Sałatka z soczewicy

Soczewicę moczymy przez 20 minut i gotujemy do momentu, gdy wchłonie całą wodę z garnka. Po ugotowaniu postawiamy na drobnym sicie do ostygnięcia i odsączenia. W międzyczasie gotujemy na twardo 3 jajka. Po ugotowaniu także pozostawiamy w ostudzenia zalane zimną wodą.

Składniki
1 szklanka zielonej soczewicy,
3 średnie ogórki kiszone,
4 gałązki selera naciowego,
1 średnia czerwona papryka,
3 jajka kurze,
do przyprawienia estragon, rozmaryn,
majonez, sól i pieprz

Sposób przygotowania
Soczewicę moczymy przez 20 minut i gotujemy do momentu, gdy wchłonie całą wodę z garnka. Po ugotowaniu pozostawiamy na drobnym sicie do ostygnięcia i odsączenia. W międzyczasie gotujemy na twardo 3 jajka. Po ugotowaniu także pozostawiamy do ostudzenia zalane zimną wodą. Kroimy kolejno w kostkę: jajka, ogórki, paprykę. Dodajemy soczewicę. Seler naciowy dokładnie myjemy i oczyszczamy z grubszych włókien oraz kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do smaku przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)