Sałatka z kartofli i selera

Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Przygotować sos: żółtka utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny.
/ 31.01.2007 11:53

Składniki

6 dużych kartofli,
1 duży seler,
1 cebula,

sos:
1 gotowane żółtko,
łyżeczka cukru,
łyżeczka musztardy,
3 - 4 łyżki śmietany,
łyżka octu winnego (albo soku z cytryny).


Sposób przygotowania

Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie.

Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w plasterki, cebulę w drobną kostkę.

Przygotować sos: żółtka utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)