Przygotowanie i kwaszenie 10 dni * 1 słoik – ok. 190 kcal
Składniki na 2 słoiki po 0,75 l:
- 1 kg kapusty
- po 20 dag jabłek, cebuli, śliwek, jarzębiny
- po pół łyżeczki imbiru, ziela angielskiego, kolendry
- 5 dag soli
Sposób wykonania:
1. Kapustę poszatkuj. Jabłka, cebulę i śliwki pokrój, jarzębinę trzykrotnie sparz. Przyprawy wymieszaj z solą.
2. Umyj i wyparz wysoki słój, układaj w nim warstwami kapustę, owoce i jarzębinę, przesypując przyprawami, mocno ugnieć, odstaw na 5 dni.
3. Po tym czasie wzrusz warstwy i odstaw ponownie na 5 dni. Tak przygotowaną sałatkę rozłóż do słoików, mocno zakręć, pasteryzuj 25 min.
Niezastąpione domowe przetwory - forum >>
Sałatka z kapustą
Świetne pomysł na jesienną surówkę do obiadu