Sałatka z cykorią i cytrusami

Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Składniki

  • sparzone krewetki królewskie - 6 sztuk
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • żółta cykoria - 1 sztuka

    Sałatka z cykorią i cytrusami

  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • czerwony grejpfrut - 1 sztuka
  • zielone jabłko - 1 sztuka
  • migdały pokrojone w plastry - 10 gramów
  • oliwa z oliwek - 50 gramów
  • gęsty sos balsamiczny do dekoracji - 20 mililitrów

Sposób przygotowania

Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.

Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i Sosem sałatkowym Knorr.

Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.

Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z cząstkami jabłka, owoców, krewetkami oraz dresingiem.

Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.

W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.

Przepis sałatka z cykorią i cytrusami pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)