Składniki
- sparzone krewetki królewskie - 6 sztuk
- Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
-
żółta cykoria - 1 sztuka
- Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
- pomarańcza - 1 sztuka
- czerwony grejpfrut - 1 sztuka
- zielone jabłko - 1 sztuka
- migdały pokrojone w plastry - 10 gramów
- oliwa z oliwek - 50 gramów
- gęsty sos balsamiczny do dekoracji - 20 mililitrów
Sposób przygotowania
Nożem okrój ze skóry pomarańczę i grejpfruta, wytnij filety z owoców. Sok wyciśnij do miski – przyda się do przygotowania dresingu. Jabłko pokrój w cienkie cząstki.
Przygotuj dresing łącząc oliwę, z sokiem z owoców i Sosem sałatkowym Knorr.
Migdały upraż na patelni na złoty kolor. Krewetki przetnij na pół i odłóż na bok.
Z cykorii odetnij końcówkę i pozwól, aby listki się luźno rozsypały. Następnie umyj je, osusz i wymieszaj razem z cząstkami jabłka, owoców, krewetkami oraz dresingiem.
Na talerzu za pomocą sosu balsamicznego narysuj serce.
W obrębie ułóż sałatkę, przekładając na przemian żółte i czerwone kawałki cykorii, jabłka, cytrusy i kawałki krewetek. Na koniec sałatkę posyp migdałami.
Przepis sałatka z cykorią i cytrusami pochodzi z serwisu przepisy.pl