Sałatka z buraczków i orzechów

Buraki ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
/ 24.09.2018 11:51

Składniki

  • 500 g buraków,

  • 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  • 3-4 gałązki kolendry,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Buraki ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie i drobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę, rozetrzeć z poszatkowanym czosnkiem, solą i kolendrą.

Dodać ocet winny. Wymieszać z buraczkami, doprawić pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.