Sałatka węgierska

Pokrojony w drobną kostkę kabaczek ugotować w osolonej i zaprawionej lekko octem wodzie na półmiękko, a następnie wrzucić na kilka minut do zalewy (marynaty), wyjąć i ułożyć w piramidkę na środku talerza, na którym będzie ta sałatka podawana.
/ 20.10.2006 08:37

Składniki

  • 250 g kabaczka,
  • 4 strąki zielonej papryki,
  • 4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 150 g parówek,
  • 50 g octu z dowolnej marynaty (najlepiej z ogórków),
  • papryka w proszku,
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania

Pokrojony w drobną kostkę kabaczek ugotować w osolonej i zaprawionej lekko octem wodzie na półmiękko, a następnie wrzucić na kilka minut do zalewy (marynaty), wyjąć i ułożyć w piramidkę na środku talerza, na którym będzie ta sałatka podawana.

W tym czasie wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika strąki papryki, aby nieco zmiękły, i następnie po oczyszczeniu z pestek - pokrajać w krążki, które układa się wokół kostek kabaczka.

Następnie ułożyć wieniec z plastrów pomidora przeplatanych krążkami cebuli. Posypać wszystko pokrajanymi w cienkie plasterki parówkami. Posolić, popieprzyć, dodać jeszcze minimalną ilość cukru, skropić zalewą (marynatą) i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać dla dekoracji papryką w proszku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)