- 20 dag świeżych liści szpinaku
- 1 awokado
- 3-4 pieczarki
- 1 cytryna
- 1 łyżka orzechów arachidowych
- listki bazylii
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Liście szpinaku opłukać, osuszyć, odciąć ogonki. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Połowę pokroić na plasterki. Awokado umyć, obrać, pokroić na półplasterki. Skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Ostudzić, posiekać. Liście szpinaku umieścić w salaterce, przekładając je plasterkami cytryny i kawałkami awokado. Na środek wyłożyć plasterki pieczarek, posypać je posiekanymi orzechami. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą, ozdobić bazylią.