Sałatka śledziowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sałatka śledziowo - cytrynowa z orzechami

Śledzie namoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć, pociąć na średnie kawałki, dodać musztardę, ...
/ 24.09.2018 11:41
Sałatka śledziowa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Składniki

  • 400 g śledzi Matias
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 średnie cebule czerwone
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 1 opakowanie skórki cytrynowej Kotányi
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • pieprz grubo zmielony do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • olej

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć, pociąć na średnie kawałki, dodać musztardę, cebulę pokrojoną w kostkę i grubo posiekane orzechy.

Następnie dodać skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekaną natkę, olej i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)