Sałatka śledziowa

Matiasy moczyć w wodzie z octem przez ok. 1 godzinę, a następnie pokroić je w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę.
/ 11.10.2006 11:48

Składniki

  • 40 dag filetów śledziowych „matiasy” (4-5 sztuk)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 jajka
  • 1 woreczek ryżu (1/2 szklanki)
  • 20 dag ogórków konserwowych ( 4-5 sztuk)
  • 1 cebula
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Matiasy moczyć w wodzie z octem przez ok. 1 godzinę, a następnie pokroić je w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w kostkę.

Układać w misce (najlepiej przezroczystej) w następującej kolejności: jajka, warstwa majonezu, ryż, ketchup, ogórki konserwowe, cebula, przyprawy (sól, pieprz), matiasy i na koniec warstwa majonezu. Wierzch można posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/17.02.2012 19:54
sa ladka z por
/17.02.2012 19:52
salatka z pory
/20.03.2011 21:17
naprawdę jest pyszna, uwielbia ja cała moja rodzinka:)
POKAŻ KOMENTARZE (9)