POLECAMY

Sałatka pieczarkowa

Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.

Składniki

30 dag pieczarek,
3 jajka ugotowane na twardo,
10-15 dag sera żółtego,
pęczek grubego szczypioru,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka chudej śmietany,
odrobina oliwy z oliwek.


Sposób przygotowania

Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski.

Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą.

Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/9 lat temu
ja robie podobna sałatkę,ale kupuję większą ilość pieczarek i gotuję,potem mam pyszną zupę i oprócz zupy ....sałatkę:)
/8 lat temu
...a ja robię podobną sałatkę w poniższy sposób: 60 dkg pieczarek 6 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 1 - 2 łyżek majonezu 1/2 szklanki przyprawy do zup "Knorr" 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz (raczej nie solić) Oczyszczone pieczarki (całe) gotować 15 min. w 1 szklance wody + przyprawa "Knorr", następnie dokładnie osączyć wystudzić i pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę jajka i cebulę. Dodać pietruszkę, pieprz i majonez.(ewentualnie dosolić) Wymieszać i wstawić na 2 godz. do lodówki. No i SMACZNEGO