Sałatka meksykańska

Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać, pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, osączyć. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Szczypiorek pokroić Majonez wymieszać z bulionem i musztardą, przyprawić. Ziemniaki, fasolę, śledzie, paprykę, cebulę i szczypiorek wymieszać w salaterce, polać sosem.
/ 12.06.2007 14:20

Składniki
1/2 kg małych ziemniaków
1/2 puszki czerwonej fasoli
mała cebula
2 puszki śledzi po meksykańsku
strąk zielonej papryki
5 łyżek majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki bulionu z kostki
łyżka musztardy
sól, pieprz, papryka

Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać, pokroić w kostkę.

Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, osączyć. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Szczypiorek pokroić Majonez wymieszać z bulionem i musztardą, przyprawić.

Ziemniaki, fasolę, śledzie, paprykę, cebulę i szczypiorek wymieszać w salaterce, polać sosem.