Sałatka kartoflana I

Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda...
/ 04.02.2008 23:46

Składniki
400 g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka,
100 g karczochów z puszki,
20 małych cebulek marynowanych,
15 korniszonów,
10 rzodkiewek,
10 ziaren zielonego pieprzu,
4 zielone oliwki,
kilka gałązek zielonej pietruszki.

Sos majonezowo-czosnkowy:
80 g majonezu,
2 łyżki soku cytrynowego,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
cukier.

Sposób przygotowania
Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda, gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych kartofli - umytych i obranych - wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osączyć na sicie, rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić na kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, a małe zostawić cale. Karczochy przeciąć na połówki lub na ćwiartki, oliwki posiekać.
Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do miski, posypać posiekanymi oliwkami, przybrać zielonym pieprzem i zielona pietruszka.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)