Sałatka jarzynowa gado-gado

Fasolkę umyć, a następnie odciąć ogonki, pokroić na 5 cm kawałki i ugotować.
/ 31.10.2007 13:11

Składniki
150 g szpinaku,
100 g fasolki szparagowej,
100 g kiełków,
1 ogórek,
100 g serka sojowego tofu,
2 jajka,
1 kartofel,
150 g orzeszków ziemnych,
1/2 orzecha kokosowego,
3 łyżeczki cukru,
5 łyżek oleju,
1/2 łyżeczki soli.

Sos:
2 łyżki kolendry,
5 szalotek,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania
Fasolkę umyć, a następnie odciąć ogonki, pokroić na 5 cm kawałki i ugotować. Gdy będzie miękka - odcedzić i odstawić. Kiełki umyć, zalać wrzącą woda, odcedzić i odstawić. Ogórek obrać, posiekać. Serek tufu pokroić w kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Jajko ugotować, obrać i pokroić na kawałki. Kartofel ugotować i pokroić w kostkę. Orzeszki podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Odsączyć z tłuszczu, obrać z łupinek i utrzeć w moździerzu. Odstawić. Miąższ kokosa posiekać, zalać 125 ml gorącej wody i odstawić na 30 min. Odcedzić mleczko kokosowe do miseczki.
Przygotować sos: olej rozgrzać w garnku, włożyć posiekany czosnek i szalotki. Lekko podsmażyć, następnie dodać kolendre. Dobrze wymieszać, dodać mleko kokosowe, sól i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzeszki i smażyć przez minutę. Jarzyny, kiełki, tufu i jajko przełożyć do osobnych miseczek, zalać sosem i od razu podawać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)