Sałatka jarzynowa

Marchewkę i seler ugotować w łupinach, ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy.
/ 12.06.2007 14:33

Składniki

  • 1 średni seler,
  • 1/2 kg marchewki,
  • puszka zielonego groszku,
  • 3 - 4 korniszony,
  • 5 - 6 marynowanych grzybków,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 jaja,
  • majonez,
  • 15 dag gotowanej szynki,
  • 5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania

Marchewkę i seler ugotować w łupinach, ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.

Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać.

Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia.

Wyłożyć sałatkę na półmisek, polać resztą majonezu. Przed podaniem ochłodzić.