Składniki
- 5 liści sałaty strzępiastej,
- 7 krewetek,
-
20 dkg malin,
- 1 cebula czerwona,
- 2 pomidory suszone,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oleju Rapso,
- Orzechy włoskie,
- 5 dkg Ser lazur złocisty,
- 2 łyżki wina czerwonego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 5 oliwek,
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy, suszymy, strzępimy. Na talerz wykładamy sałatę, na to połowę porcji malin, pokrojone pomidory suszone, cebulę pokrojoną, orzechy włoskie. Krewetki marynujemy w 2 łyżkach oleju Rapso, dodajemy bazylię suszoną, sól, pieprz i smażymy na patelni około 1 minuty. Po przestygnięciu dodajemy do sałatki. Z połowy malin robimy sos. Sos: Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju Rapso, dodajemy maliny i przesmażamy je, dodajemy miód w między czasie dolewamy wina czerwonego, aby uzyskać gęstą konsystencję. Całość przecieramy przez sito). Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy ser lazur złocisty. Talerz dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.