Sałatka drobiowa

Filety z kurczaka umyć, osączyć, natrzeć curry, solą pieprzem. Masło stopić na patelni, włożyć filety, smażyć po 4–5 minut z każdej strony, ostudzić.
/ 12.06.2007 14:36

Składniki
ananas
4 filety z piersi kurczaka
20 dag mrożonego zielonego groszku
czerwona papryka
2 łyżki masła
łyżka curry
1/3 szklanki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Filety z kurczaka umyć, osączyć, natrzeć curry, solą pieprzem. Masło stopić na patelni, włożyć filety, smażyć po 4–5 minut z każdej strony, ostudzić.

Ananasa obrać, przekroić, wyciąć głąb. Miąższ pokroić na małe kawałki, włożyć do miski. Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę oczyścić z pestek, miąższ pokroić w małą kostkę.

Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, olejem, szczyptą soli i pieprzu.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem, papryką i kawałkami ananasa. Przyprawić, dodać groszek, wymieszać. Udekorować listkami mięty.