Składniki
-
- orzeszki piniowe - 30 gramów
- Sos sałatkowy bazyliowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- parmezan tarty - 30 gramów
- pomidor - 2 sztuki
- pomidor (do dekoracji) - 2 sztuki
- bazylia - 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek - 150 mililitrów
- natka pietruszki - 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu, tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca, tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz Sos sałatkowy bazyliowo-ziołowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.
Przepis sałatka caprese z różą z pomidora pochodzi z serwisu przepisy.pl