Ryżowa sałatka z kurczakiem

Przed smażeniem kawałki kurczaka można skropić sosem sojowym i pozostawić na 30 minut.
/ 16.10.2007 13:11
Składniki:
- pół szkalnki ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki ryżu dzikiego
- sól i pieprz
- 20 dag fileta zkurczaka
- po pół strąka papryki zielonej i czerwonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka czarnych oliwek
- pół cytryny
- oregano

Ryż długoziarnisty i dziki ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, osączyć, przestudzić. Mięso opłukać, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki. Usmażyć na złoty kolor na połowie rozgrzanego oleju. Paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić w sporą kostkę. Łodygę selera umyć, pokroić na kawałki. Oliwki osączyć, pokroić na plasterki. Ryż wymieszać z kawałkami kurczaka, papryki, selera i oliwek. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać pozostałym olejem, ozdobić oregano.