Konfitura z winogron fot. Fotolia

Przetwory z winogron - 6 pysznych przepisów

Świetny dodatek do ciepłych bułeczek!
Weronika Kwaśniak / 06.09.2018 12:55
Konfitura z winogron fot. Fotolia

Chyba nie istnieją osoby, które nie lubiłyby winogron!

W sklepach przez cały rok możemy kupować te sprowadzane z zagranicy. Warto jednak wykorzystać sezon na polskie winogrona i zatrzymać ich smak na dłużej - np. przygotowując pyszne przetwory!

Zobacz nasze przepisy na przetwory z winogron:

 

Zobacz też przepis na konfiturę z winogron:

  • 1 kg winogron ciemnych
  • 1 kg cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • spirytus
  • kawałek wanilii

Sposób wykonania konfitury z winogron:

  1. Z owoców usunąć pestki. Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
  2. Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
  3. Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut.  Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać łyżeczką spirytusu, szczelnie zamknąć.

Przepis z "Przyjaciółki"

O przepisach na domowe przetwory czytaj też na naszym forum!


Wypróbuj inne przetwory - zobacz, jak zrobić dżem jabłkowo-gruszkowy:




SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/18.08.2019 07:22
"Z owoców usunąć pestki" - taa... Właśnie dlatego szukam przetworów w necie, żeby znaleźć jak owoce przygotować do przetwarzania. :)
/18.09.2017 15:46
Z pewnością z jasnych winogron też można zrobić
/29.08.2017 12:25
A można zrobić z jasnych winogron