Pomidory z rukolą i octem balsamicznym

Sałatka prosta jak drut, ale jaka dobra!

Rukola przywędrowała z Włoch, gdzie rośnie nawet na trawnikach, ale jest też coraz
bardziej popularna w Polsce. Cieszę się z tego, bo lubię jej trochę dziwny smak.

Składniki:
- 2 pomidory
- 1 cebula (świetna jest czerwona)
- ulubiona sałata (akurat też mam czerwoną)
- pęczek rukoli
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek (oczywiście najlepiej extra virgin)
- sól i pieprz

Obejrzyj fotoprzepis poniżej!


1. Mam jeszcze taki pomysł na pomidorki z rukolą i octem balsamicznym.
2. Ostry nóż – niezbędny. Pomidory kroję w kawałeczki.
3. Pyszna ostra rukola. Z listków rukoli obrywam łyse łodyżki, a cebulę obieram i kroję w cieniuteńkie talarki. Sałatę drę, jak chcę.

4. Wszystko razem ląduje w misce. Jeszcze tylko 1–2 łyżeczki octu balsamicznego, 1–2 łyżki oliwy, trochę soli i pieprzu do smaku.
5. Ocet balsamiczny ma fajny, dość charakterystyczny smak, ale jeśli nie możesz go kupić, użyj po prostu octu winnego.
6. Wszystko mieszam ze sobą i... już! Jest świetna!

Przepis pochodzi z książki Aleksandry Dembskiej "Kuchareczka, przepisy z pieprzykiem", Edipresse Książki, 2007
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/12 lat temu
hej
/12 lat temu
ocet śmierdzi
/13 lat temu
ja dodaje jeszcze orzeszki pinii (lekko zarumienione) i posypuje wszystko grubo utartym parmesanem - rewelacja!