Polski chleb ziołowy

Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej niż chrupiący, świeżutki chleb. Warto więc poświęcić trochę czasu, by urozmaicić świąteczne menu i upiec go w domu.
/ 06.06.2019 17:17

Składniki:

- 80 dag  mąki pszennej

- 1 szklanka pszennych otrąb
- 5 dag drożdży
- po 1 łyżeczce cukru i soli
- 1 łyżka oleju
- po 1 łyżce majeranku i rozmarynu
- ok. 2 szklanek wody

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2—3 łyżkami letniej wody i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi objętość, wymieszać go z pozostałą mąką, olejem, otrębami i resztą lekko podgrzanej wody, dodać zioła. Zagnieść ciasto, ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 podłużne foremki wysmarować tłuszczem, ciasto podzielić na 2 części, włożyć do form. Piec 45—60 minut w 200—220°C, po upieczeniu zostawić 15 minut w piekarniku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)