Omlet z grzybami fot. Adobe Stock

Przepis na pikantny omlet z grzybami

Twoja rodzina to polubi tak bardzo, że będziesz szykować to częściej!
/ 06.07.2018 10:28
Omlet z grzybami fot. Adobe Stock

Przygotowanie i smażenie 1,2 godz. * 1 porcja – ok. 210 kcal

Składniki na 10 porcji:
- 8 jajek
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 75 dag grzybów leśnych
- 2 cebule
- olej
- sól

Sposób wykonania:
1. Grzyby przebierz, oczyść, szybko opłucz, pokrój.

2. Cebule obierz, pokrój w piórka.

3. Grzyby wrzuć na rozgrzany olej, dodaj sól i pieprz do smaku i jedną cebulę, duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 50 min, pod koniec duszenia dodaj drugą cebulę, aby się zeszkliła.

4. Żółtka oddziel od białek, rozetrzyj je ze szczyptą soli i mąką. Ubij pianę, wyłóż na nią utarte żółtka, delikatnie wymieszaj.

5. Na patelni rozgrzej masło, wyłóż 1/4 ciasta, zrumień, przełóż na drugą stronę, dosmaż. Tak samo usmaż pozostałe omlety, połóż na nich grzyby, złóż na pół.

Dobra rada!
Do ciasta zamiast mąki możesz dodać tartą bułkę lub ugotowane, przetarte ziemniaki oraz śmietanę.