Pierogi obsmażane ruskie

Klasyka gatunku - ruskie pierogi, kto ich nie zna.
/ 07.11.2007 15:20
Składniki:

na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- letnia woda
- sól
- masło do smażenia

na farsz:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 30 dag białego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Cebulę obrać, posiekać, lekko zarumienić na oleju. Dodać do ziemniaków razem z pokruszonym serem, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników przygotować ciasto (powinno być dość twarde), cienko je rozwałkować, szklanką wykrawać z niego krążki. Na każdy kłaść po łyżce farszu, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Pierogi kłaść do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjąć je łyżką cedzakową, dokładnie osączyć. Obsmażyć na patelni z masłem na rumiano. Przed podaniem można posypać cukrem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)