Ciasto francuskie fot. Fotolia

Paluszki z ciasta francuskiego

W wersji bankietowej, a nie wigilijnej, paluchy możesz upiec posypane tartym żółtym serem i prażoną cebulką.
/ 20.05.2019 15:02
Ciasto francuskie fot. Fotolia

Przygotowanie: 35 min 
Sztuka:  70 kcal

Składniki sa 18 sztuk:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (42 dag)
- jajko
- kilka łyżeczek maku i sezamu

Sposób wykonania:

1. Ciasto francuskie rozmroź, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Następnie płaty ciasta pokrój na 18 prostokątów.

2. Jajko wbij do talerzyka, roztrzep widelcem z dodatkiem łyżki wody lub mleka. Prostokąty ciasta zwiń w ruloniki i ułóż na blasze z piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Rulony posmaruj jajkiem. Część z nich posyp makiem, resztę sezamem.

3. Blachę wsuń do nagrzanego piekarnika. Paluszki piecz na złoty kolor, około 20 minut w temperaturze 200–210 st.

4. Podawaj do czystych zup lub do kapusty z grzybami zamiast chleba.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)