Niemiecka sałatka z wędlin

Mortadele pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm...
/ 31.10.2007 13:32

 

Składniki
250 g różnych rodzajów mortadeli,
80 g serdelków,
40 g korniszonów,
40 g marynowanych cebulek,
1 mała cebula,
1 łyżka kaparów,
1 zielona sałata.

Sos ziołowy z musztarda:
6 łyżek oliwy,
2 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej,
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego,
sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania

Mortadele pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Cebule drobno posiekać. Przygotować sos. Bazylie i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewniana łyżka musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)