Naleśniki z bryndzą

Zamiast owczej bryndzy można użyć tradycyjnego twarogu, warto go jednak mocniej przyprawić.
/ 08.11.2007 16:45
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 30 dag bryndzy
- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- pieprz
- gałązka świeżego oregano

Mąkę, mleko, żółtka i sól wymieszać, by powstało dość gęste, gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć dosć cienkie naleśniki. Cebulę obrać, posiekać, oregano opłukać, osuszyć, oberwać listki. Bryndzę utrzeć ze śmietaną lub jogurtem. Połączyć z posiekaną cebulą i listkami oregano, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masą smarować ciepłe naleśniki, składać je w chusteczkę, od razu podawać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)