Naleśnik renifer - świąteczny przepis dla dzieci

Na bożonarodzeniowe śniadanie lub okres przygotowań do świąt: naleśnik-renifer!
/ 16.11.2016 05:21
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśnik renifer - świąteczny przepis dla dzieci fot. Fotolia
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki
  • jajko
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/8 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 szklanki oliwy
  • odrobina soli

Do dekoracji:

  • 2 pomidorki koktajlowe
  • smażony boczek lub bekon
  • 2 czarne oliwki
  • białko jaja ugotowanego na twardo lub majonez
Przygotowanie:

Naleśniki-renifery skradną serca najmłodszych! Podane proporcje wystarczają na 2 reniferki.

  1. Zmiksuj mąkę, jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Pasztet z grzybów - przepis

  1. Naleśniki smaż na średnim ogniu, aż będą rumiane. Odwróć na drugą stronę. Pamiętaj, że do stworzenia 2 reniferków potrzebujesz 2 większych pancake'ów i 4 małych!
  2. Naleśniki przełóż na talerze. Większe tworzą pyszczki reniferów, a mniejsze powinny formować uszy.

Kulebiak z rybą - przepis

  1. Udekoruj: z boczku stwórz buzię i rogi renifera, pomidorek koktajlowy ma być nosem. Oliwka i białko ugotowanego jaja (lub majonez) stworzą oko.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA