Nadziewane bułki

Zamiast wina do duszonego mięsa można dodać 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego. Potrawę dobrze jest wtedy przyprawić do smaku curry.
/ 19.11.2007 10:10
Składniki:
- 4 duże, okrągłe bułki lub 4 małe, okrągłe bochenki chleba
- 50 dag mięsa z indyka (z fileta lub podudzia)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- natka pietruszki

Z bułek lub chlebków odkroić czapeczkę, wydrążyć miękisz ze środka. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na paski, oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać. Mięso obsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć mieszając. Dodać posiekany czosnek, podlać winem, poddusić na małym ogniu. Mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Dodać do mięsa, wymieszać. Wydrążone bułki lub chlebki podgrzać w rozgrzanym piekarniku. Napełnić przygotowanym mięsem, od razu podawać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)