Mini pizze
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- mrożone ciasto francuskie,
- wędlina lub parówki,
- papryka,
- żółty ser.
- oliwki
Ciasto należy rozmrozić. Następnie pokroić na kwadraciki lub trójkąty. Blachy wyłóż pergaminem. Kwadraciki lub trójkąty ułóż na blasze. Parówki ugotuj i pokrój w plasterki. Wędlinę lub plasterki parówek ułóż na każdym trójkąciku (lub kwadraciku). Na to połóż paprykę, starty żółty ser i oliwki. Zapiekaj w rozgrzanym do 225 stopni C piekarniku około 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni i będzie chrupiące.
Mini pizze na drożdżowym cieście
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 2,5 szkl. mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- szklanka wody.
Mąkę przesiej. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i dodaj cukier. Odstaw do ciepłego miejsca. Do maki dodaj sól i olej. Następnie rozpuszczone drożdże wlej do maki i wszystko dokładnie wlej do mąki i wszystko dokładnie wyrób łyżką (najlepiej drewnianą). Pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Następnie postępuj wg przepisu na mini pizze.
Smacznego!