Marynowany ogórek z marchewka

Marchewkę umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół, a następnie na plasterki...
/ 31.10.2007 13:28

Składniki
1 duży ogórek,
1 marchewka,
3 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
sól.

Sposób przygotowania
Marchewkę umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 min. Ogórek umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Usunąć nasionka, a następnie pokroić na grube kawałki. Ogórek przełożyć do miseczki, posypać solą, zakryć i odstawić na 4 min. Odcisnąć nadmiar wody, uważając, aby nie uszkodzić plasterków ogórka. Marchewkę przełożyć do miseczki z ogórkiem, zalać octem, przykryć i odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce. Marynowany ogórek z marchewka podaje się do potraw z ryżu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)